waar de A9 en Amsterdam Zuidoost elkaar ontmoeten    

Wat is buurbouw?

Buurbouw geeft meerwaarde voor Amsterdam Zuidoost door en tijdens de bouw. Want met het project is er ineens van alles aanwezig: een gebouw dat een jaar leeg staat, 24 km bouwhek, heel erg veel kennis, hier en daar wat materiaal, machines, puin, zand en grond, 1200 bouwvakkers als potentiele klanten, ruimtes om te experimenteren, stageplekken, een stoer decor en nog veel meer.

Een project van deze omvang biedt allerlei mogelijkheden. Maar wat van meerwaarde is voor Zuidoost bepalen uiteindelijk de mensen die er wonen en werken. In jouw ideeën en initiatieven zijn we dan ook geïnteresseerd: een pop-up kofferbakrestaurant voor de bouwvakkers, een community artproject of de inzet van onze techneut voor een berekening voor jouw luifel? Wij staan voor alles open.

Buurbouw is geen subsidiefonds of organisatiebureau. Jouw idee blijft jouw idee met jou als trekker. Wij denken en doen mee met de middelen die we hebben. Zo hopen we Amsterdam Zuidoost te helpen met onze aanwezigheid. Voor de periode die we aanwezig zijn: tot in 2021.


Buurbouw en de A9

Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie IXAS breiden de A9 Gaasperdammerweg uit. Dat is nodig om deze economisch belangrijke regio bereikbaar te houden. En minstens zo belangrijk: we verbeteren de leefbaarheid in de buurt met een tunnel van 3 kilometer lang. Zo beperken we geluidsoverlast en verbeteren we de luchtkwaliteit in de woonwijken langs de tunnel. Bovendien verbinden we de stadsdelen in Zuidoost met een park op de tunnel. Het geeft hinder, maar ook kansen. Voor de kansen is Buurbouw opgericht: een samenwerking tussen de buurt en het project.