waar de A9 en jij elkaar ontmoeten   

Caribbean FM

Buurbouw op de radio! Rijkswaterstaat en IXAS waren met regelmaat te gast in de uitzending van Caribbean FM. CaribbeanFM is de radiozender met alle nieuwtjes, achtergronden en muziek van en voor de Surinaamse en Antilliaanse community's in Amsterdam. In Amsterdam Zuid-Oost heeft dit radio station een grote dekkingsgraad en hierdoor is een leuke maar ook nuttige samenwerking ontstaan. Inmiddels is 'het project' veel te gast geweest en zijn veel initiatieven vanuit Buurbouw live op de radio toegelicht.

Buurbouw en Hennie; omgaan met prikkels van buitenaf.

Hennie Knapen uit Nellestein meldde zich bij Buurbouw. Hij had een idee waarmee hij zijn buurtbewoners kan helpen op een betere manier om te gaan met de overlast van de werkzaamheden aan de Gaasperdammertunnel. Hennie is mindfulnesstrainer en heeft zelf een goede manier gevonden om met de overlast om te gaan. Dit gunt hij ook andere buurtbewoners

Op gebeurtenissen die we niet prettig vinden kunnen we heftig reageren, zonder dat we daarmee invloed hebben op de bron van de overlast. Dat kost veel energie en kan ons humeur behoorlijk beïnvloeden. Het kan anders, want hoe je met overlast omgaat is ook een keuze. Mindfulness draait om het beter en eerder opvangen van prikkels die van buitenaf komen en anders omgaan met gedachtepatronen die je niet helpen om tot een oplossing te komen. In de mindfulnesstraining leer je hoe je daaraan kunt werken. Je leert mentaal meer in balans te blijven, waardoor je je veerkracht vergroot. Daar heb je ook in andere situaties de rest van je leven profijt van!

'Rekenweer' geholpen met bureaus

Rekenweer is een initiatief dat kinderen uit Amsterdam Zuidoost helpt met reken- en taalachterstanden. De kinderen kunnen na school extra ondersteuning in de vorm van bijles krijgen op het gebied van rekenen en taal. De bijlessen worden verzorgd door de reken- en of taalspecialist en waar nodig een extra leerkracht. Rekenweer beschikt ook over een Coach Supervisor die begeleiding en ondersteuning biedt voor allerhande schoolzaken.

Voor lesgeven heb je spullen nodig. In ieder geval bureaus en stoelen! Op dat gebied is er een goede match gemaakt met aannemerscombinatie IXAS, die destijds in een verhuizing zat. Maar liefst 10 bureaus, stoelen en allemaal andere benodigdheden heeft IXAS voor een klaslokaal beschikbaar gesteld. Carol Goedhart en Alida Landbrug kwamen deze spullen zelf ophalen en werden geholpen door de twee A9 stewards Luciano en Ron.

Rekenweer, veel succes met het opzetten van jullie bedrijf!

Gaasperplasrun

De organisatie van de Gaasperplasrun en Buurbouw zochten eerder dit jaar samenwerking om de 22e editie van de Gaasperplasrun in goede banen te leiden. Ruim 700 deelnemers renden overhet werkgebied van Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie IXAS voor de beste tijd. Marcel Hoogsteder, adviseur omgevingsmanagement van Rijkwaterstaat, ’we hopen dat we elk jaar samen kunnen kijken naar een leuk uitdagend parcours over het steeds veranderende bouwterrein. Wie weet komt er een afsluitende editie door de nieuwe tunnel heen’!

Leerlingen Weekendcollege op pad met fotograaf

We fotograferen buurtbewoners en drukken de foto’s af op doeken drukken voor op de bouwhekken rondom het bouwterrein! Dat bedachten leerlingen van het Weekendcollege in opdracht van Buurbouw. Het Weekendcollege geeft huiswerkbegeleiding en biedt mogelijkheden aan jongeren om zich op allerlei vlakken te ontwikkelen. Door de foto’s kunnen de bouwvakkers zien wie hun ‘’buren’’ zijn en in wat voor diverse buurt ze aan het werk zijn! De leerlingen gingen samen met een fotograaf van Rijkswaterstaat de buurt in om buurtbewoners op de foto te zetten.

Leerlingen zomerschool op ‘expeditie Gaasperdammertunnel’

Het project A9 Gaasperdammerweg maakte op 18, 19 en 21 juli deel uit van het lesprogramma van de Zomerschool. Ruim 100 leerlingen gingen op ‘expeditie Gaasperdammertunnel’ en maakten zo kennis met het project.

De Zomerschool Zuidoost combineert extra lessen rekenen en taal met leerzame en leuke activiteiten voor kinderen die de overgang van groep 7 naar 8 maken. Om leren leuker te maken, worden de leerlingen op speelse wijze uitgedaagd. Tijdens de expeditie Gaasperdammertunnel leerden de kinderen onder meer beton maken, met ruimtelijk inzicht een tunnel bouwen, omleidingsroutes berekenen en decibellen schatten.

'Dag van de Bouw' en World of Food

Op 4 juni 2016 is Buurbouw van start gegaan tijdens de ‘Dag van de Bouw’. Bezoekers konden rondkijken op de bouwplaats van de A9 en kennismaken met Buurbouw in het Buurbouw café voorzien van catering door World of Food.

In de oude parkeergarage Develstein Zuidoost is een foodcourt gerealiseerd met een line up van ruim 25 ondernemende smaakmakers met international streetfood. World of Food biedt culinaire ondernemers uit Zuidoost de kans hun beste gerechten te presenteren aan een breed publiek. Zo ontmoeten de culturen elkaar en zet het stadsdeel Zuidoost de deuren wagenwijd open. Het was een mooie start van Buurbouw die mede-mogelijk werd gemaakt door de lekkernijen uit Zuidoost!

Green Junkie Pilot

Buurbouw is er voor bewoners, bedrijven en onderzoekers! Ton van Oostwaard (in samenwerking met AMS-institute en Wageningen University) wil met onderzoek vaststellen dat planten langs snelwegen de luchtkwaliteit kunnen verbeteren! Een fijnstof ‘verslaafde’ kamperfoeliesoort kan naast snelwegen worden gepland om het fijnstof gehalte naar beneden te brengen. Onderzoekers hebben plekken nodig om te experimenteren en zo kwam de connectie met Buurbouw. De onderzoekers hebben locaties langs de A9 toegewezen gekregen om de effectiviteit van deze nieuwe fijnstofvangers te onderzoeken. De groene geluidsschermen zijn dus niet alleen fijner voor het oog dan betonnen muren, maar maken ook nog eens deel uit van een onderzoek!